tiistai 31. joulukuuta 2013

Paperin kuviointia, ohje 1: SAIPPUAKUPLAMARMOROINTI

marmorointi-ohje

Olen vuosien varrella keksinyt tai oppinut kirjoista ja ystäviltä monenmoisia paperin kuviointitekniikoita, toiset helpompia, toiset työläämpiä.  Ajattelin koota niitä tänne sitä mukaa kun niitä tulee taas harjoitettua.  Ensimmäisenä esittelen helpon ja hauskan sauippuakuplamarmoroinnin, jonka minulle opetti ystäväni Maria.   Tätä voi tehdä myös lasten kanssa.  Tarvikkeet ovat simppelit ja helposti saatavilla.  Puuha voi olla sottaista, joten pöytä on hyvä suojata.


 Tarvikkeet:
- paperia
- mehupillejä
- käsitiskiainetta
- elintarvikevärejä (kuvassa sekä nestemäisiä että jauhemaisia)
- vettä
- syviä lautasia tai mukeja


Astian pohjalle laitetaan vähän vettä, tiskiainetta ja reilusti väriä.  Sekoitetaan.


Sitten puhalletaan seokseen pillillä niin, että se kulpii astian reunojen yläpuolelle.  Mukissa tekemällä säästää aineksissa, kupla-ala on toki pienempi.  Jos kuplat näyttävät värittömiltä, on väriainetta laitettu liian kitsaasti.


Kuplakasan päälle laitetaan hetkeksi paperi.  Kuplat alkavat hajoilla paperin alla ja kasa laskeutua.  Poistetaan paperi ennen kuin se ehtii koskea astian reunoihin, ettei paperiin tule niistä rengasmaista jälkeä.  Toistetaan paperin tyhjiin kohtiin ja puhallellaan välillä kuplakasaa korkeammaksi.


Tässä tekeleitä kuivumassa.  Kuivuneet paperit kannattaa vielä suoristaa vaikka kirjapinon alla, koskapa kiertyvät rullalle.

saippuakuplat

Tässä tuloksia erilaisilla elintarvikevärien jaa paperien yhdistelmillä. 

helppo-marmorointi5 kommenttia:

 1. Tätä aion kokeilla! Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 2. Ihana, kokeiluun menee meilläkin. Oletko kokeillut toimiiko vesiväreillä?

  VastaaPoista
 3. En ole kokeillut vesiväreillä, mutta ainahan sopii yrittää. Kannattaa varmaan käyttää kunnon vesivärejä, että on tarpeeksi pigmenttiä, lapsille myytävissä halvoissa ei ole. Kertokaa sitten Sari ja Eila, miten marmorointi onnistui!

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä ja ohjeesta! Sulla on aivan huippuja juttuja täällä blogissa. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos Laura, tulipa hyvä mieli!

  VastaaPoista