keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Kuvitettu ohje: LAATIKKO KIRJANKANSISTA

kirjojen-kierrätys
 Vanhoissa kirjoissa on usein hienot kannet, eikä niitä raaskisi heittää pois, vaikka sisällölle ei enää olisikaan käyttöä.  Muistelin nähneeni joskun kuvan kirjan kansista tehdystä säilytysrasiasta, ja päätin koettaa minäkin.  Aika oli ajanut jo tämän tietokirjavanhuksen ohi, joten sen kannet saivat nyt uuden elämän.  Näin se tapahtui...

Tarvikkeet:
- kovakantinen kirja
- ohutta pahvia (tässä paperilehtiön taustapahvi)
- liimaa
(- koristeteippiä)
- askarteluveitsi ja leikkuualusta
- kynä ja viivain
- nauhaaMittasin kirjan sivuosion paksuuden.  Sitten leikkasin sen varovasti askarteluveitsellä irti kansista.


Kansiin pitää siis jäädä tuo selkämys kiinni.  Koska saumat olivat vähän repsottavat ja selkämys hauraan tuntuinen, siistin ja vahvistin sisäselkämyksen ja saumat koristeteipillä.  Sattui löytymään tuollaista kansien henkeen sopivaa washiteippiä.  Molempien kansien reunaan liimasin puuvillanauhat.  Niiden sijasta voisi myös laittaa jonkin hakasen tai salvan.


Kirjan toiseen kanteen tulee varsinainen laatikko ja toiseen rasian kansi.  Kuvassa ovat laatikon seiniin tarvittavat pahvikappaleet.  Jos pahvin koko riittää, voi seinät tehdä yhdestä kappaleesta.  Tein tässä kahdesta samanlaisesta.  Kappaleiden alaosasta tulee seinät, yläosasta pohjaan liimattavat tukiläystäkkeet.  Seinien korkeus on sama kuin sivuosion paksuus (mitattiin alussa), ja läystäkkeiden korkeudeksi laitoin 1,5 cm. Päätyihin laitetaan myös pienet läystäkkeet (oikealla), joilla kappaleet liimataan yhteen.  Nuuttasin (= vedin sukkapuikolla viivottimen reunaa pitkin) kaikki kohdat, joihin oli tuleva taitos, jotta taitoksista tulisi suorat ja siistit).  Laatikosta tein hieman kantta pienemmän, niin että jokaiseen reunaan jäi 0,5 cm.  Eli siis kappaleiden osien mitat (leveys ja syvyys) saatiin vähentämällä kirjan kansien mitoista 1 cm.


Sitten tein taitokset ja liimasin laatikon kehikon kasaan.  Päätyjen läystäkkeet liimasin reunojen sisäpuolelle.  Liiman levitys taitettuihin pohjaläystäkkeisiin...


...ja liimaus pohjaan.Liimasin vielä koristeteipin seinien ympäri, koska taitettu pahvi irvisteli vähän rumasti.  Kaikeksi onneksi teippini oli juuri reunan levyistä.


Sitten kannen seinät pahvista.  Leveyden on syytä olla pari kolme millimetriä suudempi kuin pohjassa, jotta sujahtavat mukavasti limittäin.  Sivureunoihin riittää parikin senttiä, tai voi tehdä yhtä pitkät kuin laatikko-osassakin.  Minä tein sen pituiset kuin mitä pahvistani riitti.  Kannen reunan korkeus on se sama sivuosion paksuus, ja läystäkkeisiin laitoin sen 1,5 cm.


Koristelin tämänkin reunan teipillä ja pyöristin vapaiksi jäävät kulmat.  Sitten sovitin kannen reunan laatikon reunan päälle, suljin ja sovittelin kirjan päälimmäisen kannen sopivaan kohtaan, ja tein siihen kynällä merkit liimaamista varten.


Lopuksi kannen liimaus paikoilleen ja kuivumisen odottelu.  Valmis!


Rasiaa voi käyttää vaikka säilytykseen tai lahjapakettina.  Tässä polymeerimassasta tehdyt helmet testisisältönä.  Jee!  Olen sangen tyytyväinen lopputulokseen, näitä teen lisää!

laatikko-kuvitettu-ohje

paketointi-idea

askartelu-kirjan-kansista12 kommenttia:

 1. Ihana! Kiitos ideasta! Olen tehnyt joskus vanhasta kirjasta käsilaukun, ja sit johonkin kirjaan salakätkön, mut tätäkin täytyy kyllä kokeilla! :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis laatikko! Kiitos ohjeesta, tätä voisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Laatikkoja ei ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
 4. Hieno loota! Joskus sitä törmää blogiin ja ihmettelee, miksei ole löytänyt sitä jo aiemmin, tästä tuli sellainen tunne. Piti laittaa heti blogilistalle luettaviin, että löydän tänne toistekin.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena, olipa kauniisti sanottu! Tämä blogi ei ole vielä ollut kauan olemassa, joten aika nopeasti löysit kuitenkin!

   Poista
 5. Mahtava idea ja KIITOS ohjeesta!!

  VastaaPoista
 6. Ollos hyvä! Nyt vaan kirjahyllylle karsintaa suorittamaan!

  VastaaPoista