lauantai 14. joulukuuta 2013

Kuvitettu ohje: LAHJARASIA 2

paketointi

Päätin kokeilla tehdä itse tällaisen kuperan lahjarasian, jollaisia varsinkin koruliikkeissä käytetään.  Otin varalta kuvia, jos vaikka onnistuisi.  Onnistuihan se, joten tässä kuvitettu ohje.


Ota suorakulmion muotoinen pala kartonkia tai paksua paperia.  Tässä on A4-kokoinen kartonki.  Jätä toiseen reunaan kokoonliimausta varten kapea läystäke, ja jaa loppuosa kahtia.  (Olen selvyyden vuoksi piirtänyt kaikki tulevat reunat ja taitokset tähän näkyviin, tässä kohtaa voi hyvin oikoa.)  Piirrä pyöreän sabluunan (kattilankansi, salaattikulho, mikä vain) avulla kaaret kuvan osoittamalla tavalla.  Puolivälimerkit voivat olla tarpeen, jotta kaarista tulee identtiset.  Mitä pienempi sabluuna, sitä kuperampi kaari, ja sitä pulleampi rasia.


Leikkaa irti.


Piirrä keskelle rasia toista puolikasta (nurja puoli) pylväs, ja sen molemmin puolin kuvan puolikkaat.  Sabluunaa käyttämällä saat niistä identtiset.


Leikkaa kuvion ulkoreunat, älä pylvään sivuja.


Käännä kartonki oikea puoli ylöspäin ja nuuttaa pylvään reunat kuvion kohdalta viivottimen avulla.  Nuuttaus tarkoittaa sitä, että vedetään paperia pitkin tylpällä esineellä (kovaa) niin että siihen jää painaumavako.  Sen avulla taitoksesta tulee siisti.  Nuuttaamiseen on olemassa siihen tarkoitettuja välineitä, mutta sukkapuikko käy oikein hyvin.  Alustan on hyvä olla pehmeän jämäkkä, esim. hiirimatto on oikein hyvä, taiteltu kangas toimii myös.


Taita kuvion puolikkaat ylös nuuttausvakoja myöten. Tässä kartongin pohjakuviointi on tehty leimalla.


Levitä liimaa kartongin taustapuolelle kuvion ympärille.  Varo liimaamasta itse kuviota.


Liimaa kuvion päälle ohut paperi.  Tässä käytin rypistettyä silkkipaperia.


Rasian yksityiskohta näyttää nyt tältä.


Nuuttaa nurjalta puolelta seuraavaksi keskitaitos, läpän taitos ja kaikki kaaret huolellisesti viivottimen ja pyöreän sabluunan avulla.  Yllä nuuttauslinja vastakkaiselta puolelta, harjanteena.


Levitä liimaa läpän oikealle puolelle, ja liimaa se rasian nurjaan puoleen kiinni, jolloin läppä jää rasian sisäpuolelle.  Laita painon alle kuivumaan.  Älä laita liikaa liimaa, ettei sitä puristu liitoksesta sotkemaan muuta rasiaa.


Taivuttele kaarevat nuuttauslinjat varovasti.  Taivuta rasian alapuolen läpät ensiksi, sitten päälle yläpuolen läpät.  Näin läppien välinen rako jää rasian takapuolelle.  Kaarien taittaminen onnistuu parhaiten aloittamalla keskeltä ja edeten kohti reunoja.


Täl viisii.  Sitten voi vaikka kietaista narua tai nauhaa ympärille, jos haluaa.


Tämmöisiä niistä sitten tulee.  Tuon sinisen tein isommalla pyöreällä sabluunalla, joten siitä tuli litteämpi kuin punaisesta.  Sydänkuviota tehdessäni ajatukset olivat muualla, ja leikkasin vahingossa myös keskipylvään reunat pois.  Niinpä teinkin siihen tuollaisen silkkipaperilla tilkityn sydänaukon.  Siitä olisi myös voinut jättää lahjan pilkottamaan, mutta halusin pitää yllätyksen tällä kertaa täydellisenä.

10 kommenttia:

 1. Tässähän menee illat rattoisasti näitä sinun rasioita treenaillessa. :) Lisää vaan!

  VastaaPoista
 2. Hienoja nämäkin. Kiitos taas ohjesta.Tosi hyvä idea nuo kohokuviot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohokuvioidean sain Paperiaskartelun käsikirjasta, jonka sain joskus lapsena joululahjaksi. Sinä oli tehty perhonen.

   Poista
 3. Ihanan käytännöllinen idea, ja kivan selkeät ohjeet! Näitähän täytyy varmaan ihan kokeilla, juuri tässä pohdinkin että mitenkääs saisin parin kaverin korut paketoitua (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että ohje oli tarpeeksi selkeä! Itse kärsin nimittäin käsityöohjeiden ylimalkaisista ohjeista, kun termistö ei aina ole täysin tuttua. Kysyä saa aina jos joku kohta ei aukene.

   Poista
 4. Olipa hienot ohjeet, kiitos! Kokeiluun menee ;)

  VastaaPoista