Silitysarkeilla saa helposti ja nopeasti yksityiskohtaisia kuvia mitä erilaisimmille kankaille. Silityskuvilla saa kivoja yksityiskohtia vaatteisiin, asusteisiin tai vaikka kodintekstiileihin, ja ne kestävät konepesua. Arkkeja löytyy ainakin mattapintaisina perusväreinä, kimalle- ja samettipintaisina sekä heijastinarkkeja. Omat arkkini olen hakkinut Pikku Piltistä. Kannattaako sitten tehdä silityskuva valmiiseen vaatteeseen, vai ommella
vaate valmiiksi vasta kuvan silittämisen jälkeen? Riippuu siitä,
tyriikö todennäköisemmin ompelun vai kuvan. Riskialttiimpi vaihe
kannattaa tehdä ensin, niin menee mahdollisimman vähän työtä hukkaan.
Jos on aina näppärä kaikessa, ei järjestyksellä ole väliä.
Asioita voi tehdä monella tavalla, tässä minun tapani tehdä moniosainen ja -värinen silityskuva.
Piirretään paperille kuva sen kokoisena kuin se on tarkoitus olla kankaalla, ja leikataan osat irti.
Leikatut osat toimivat sabluunoina. Arkeissa on kiiltävä puoli ja mattapuoli. Mattapuoli on se varsinainen värimuovi, joka sulatetaan kankaan pintaan kiinni. Kiiltävä puoli on arkin suojakalvo, joten siihen tehty piirtojälki ei jää lopulliseen kuvaan. Kiiltävälle puolelle piirretään sabluunoiden reunoja pitkin vesiliukoisella kalvotussilla, ja leikataan palaset irti. Tässä vaiheessa pyyhitään kostealla mahdolliset kalvotussin jäämät palasista, ettei vahingossakaan tule kankaaseen sotkua. Voi piirtää myös lyijykynällä taustapuolelle, ja leikata hitusen viivojen sisäpuolelta, jottei kynän jälkiä jää silityskuvaan. Huomio: kannatta tarkistaa, että käyttää kaikkia sabluunoja samoin päin, ettei tule tehneeksi mitään kuvan osia peilikuvana.
Kun kaikki palaset on leikattu, sommitellaan ne kaikki kankaalle. Kun sopiva kohta on lyöytynyt, voi silitys alkaa.
Monta palasta voi kiinnittää kerrallaan, kunhan ne mahtuvat kaikki hyvin silitysraudan alla yhtä aikaa. Päällekkäin tulevia osia ei voi kiinnittää yhtä aikaa. Isoista kannattaa yleensä aloittaa.
Eri merkkisissä silitysarkeissa voi olla erilaiset silitysohjeet. Niitä kannattaa noudattaa, mutta silitysraudoissa voi olla eroja. Siksi kannattaa tehdä ensin testisilitys koetilkulle. Joka tapauksessa kuva kiinnitetään kankaaseen painamalla silitysraudalla. Leivinpaperi välissä estää kuvan tarttumisen rautaan.
Tämän jälkeen kiinnitettyjen osien päältä irrotetaan suojakalvo, joka lähtee helposti kangasta taivuttamalla tai kynnellä kuvan reunasta. Jos värimuovi lähtee irtoamaan suojakalvon mukana, toista kiinnitys painamalla silitysraudalla. Kiinnittyminen voi tarvita pidemmän painamisen tai korkeamman lämpötilan. Kalvon poistamisen jälkeen kuvaa silitellään vielä leivinpaperin läpi. Samaan malliin jatketaan, kunnes kaikki osat on kiinnitetty.
TADAA! Kuva on valmis.
PS: Jäikö jotakin epäselväksi? Kysy!
Kiitos ohjeesta! Hieno kaivuri. Meinasin viikonloppun kokeilla näitä arkkeja.
VastaaPoistaIhanaa,kiitos!
VastaaPoistaKiitos ohjeista, näitä olen kaivannutkin! Oli sulla aikamoinen homma noitten kaivurin pikkuosien leikkuussa ;)
VastaaPoistaOlkaatten hyvät!
VastaaPoista