lauantai 20. joulukuuta 2014

Kuvitettu ohje: KORTTIKIRJA

Tein kaksi vuotta sitten korteista kirjan lahjaksi ystävieni vauvalle.  Liimailin korttipohjille kuvioita erilaisista materiaaleista, joita vauvan oli mukava katsella ja tunnustella.  Viime viikolla tuli tieto, että tuo tärkeäksi muodostunut kirja oli kärsinyt huomattavan vesivahingon, ja toiveissa olisi uusi kirja jouluksi.  En oikein muista, mitä kaikkea tuossa kirjassa oli, joten tässä ohjeessa kootaan nyt sitten osa 2, kaksivuotiaalle.

Olen oppinut tämän tekniikan äidiltäni.  Hän kehitti sen itse 80-luvulla, kun halusi askarrella meille tenaville kestäviä kuvakirjoja.  Samalla tekniikalla hän teki meille joulukorteista myös joululaulukirjat, jotka olivatkin ahkerassa käytössä.  Itse innostuin myös tekemään itselleni joululaulukirjoja sitä mukaa kuin laulumieltymykset muuttuivat.  Esikoisen synnyttyä tein hänelle kirjan kauniista postikorteista.


Kirjassa voi siis käyttää valmiita kortteja, tai askarrella itse.  Minä käytin tässä lahjatoivekirjassa molempia.  Tuunasin myös valmiita kortteja.  Tässä muutama esimerkki.


Juusto keltaisesta vakosametista.  Mukava tunnustella pienillä sormilla.  Tähän juustoon liittyy semmoinen tarina, että kun leikkasin noita reikiä kankaaseen, niin yksi ympyriäinen lennähti huomaamattani lattialle.  Kun myöhemmin sen huomasin, luulin sitä perunalastuksi.  Kun se sitten paljastuikin syömäkelvottomaksi, oli pakko lähteä kauppaan ostamaan pieni pussillinen oikeita sipsejä.  Mutta nyt takaisi kirjan pariin.


Hiiri keinomokasta skräppipaperitaustalla.

Kirjan_sidonta_korteista

Leikkasin sienikortista muutaman sienen lakit irti, ja liimasin taustalle erivärisiä läpinäkyviä muovikalvoja.  Taustapuolelle tarkoitettuun korttiin tein reiät samoihin kohtiin.


Korttien lisäksi kirjaan tarvitaan ohutta askarteluhuopaa.  Huovasta leikataan n. kolmen sentin levyisiä ja korttien korkuisia läystäkkeitä, sekä yksi leveämpi läystäke (kaksi kertaa kapean läystäkkeen leveys ja vähän päälle).  Kuvan kortti on täytetty erilaisilla washiteipeillä.


Kaksi kortti liimataan nurjat puolet vastakkain, ja niiden väliin liimataan huopaläystäke niin, että se on n. 1,5 cm:n leveydeltä korttien välissä ja loput ulkopuolella.


Kas näin.  Tässä on nyt yksi kirjan sivu valmiina.  Lopuksi reunoja voi vähän siistiä.  Liimattu sivu laitetaan painon alle kuivumaan.


Leveämpi huopaläystäke tulee kansia varten (kuvassa ylimpänä).  Läystäkkeen molempiin reunoihin liimataan vastakkain kaksi korttia.  Läystäkkeen tulee olla sen levyinen, että kaikki sivut mahtuvat kansien sisään.


Tällä tavalla kannet kääräistään sivujen ympärille.  Jos sivut eivät meinaa mahtua kansien sisään, voi sivujen huopaläystäkkeistä leikata vähän pois.  Mutta kannattaa mittailla. 

kortti_askartelu

Sitten ommellaan kannet ja sivut yhteen.  Sormet ovat aika kovilla tuossa ompelussa, joten sormustin ja nahkahanska ovat kyllä avuksi.  Laitoin tuollaiset ompelunipsut pitämään sivuja paikoillaan.  Pyykkipojat ajavat saman asian.

joulu_askartelu

Ja nyt se on valmis ja voidaan kurkata sisälle.


kirja_korteista
 
 
Ja vielä pakettiin.  Paperi on sivu vanhasta maailmankartastosta.
 
Hyvää joulua Ellille!  Älä piilota uutta kirjaa kylpyammeeseen!

12 kommenttia:

 1. Oi, ihan superihana! Tänään uuden kummilapsen kastejuhla, tollainen pitää sitten ensi vuonna askarrella synttärilahjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä ovat kyllä hyvin käyttöä kestäviä - paitsi vedessä uittamista.

   Poista
 2. Aivan upea! Tuhannet kiitokset ohjeesta. Tätä täytyy kokeilla. Sinulla on tosi hyviä ideoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain! Sidontatekniikka on kyllä äidin päästä, siitä en voi ottaa kunniaa.

   Poista
  2. Millaisella liimalla liimasit kortit toisiinsa? Kupristuukohan kortit Erikeeperillä? Pitääkö paperille tarkoitettu puikkoliima?

   Poista
  3. EriKeeperiä olen käyttänyt. Se kupristaa kyllä, mutta kun laittaa painon alle kuivumaan, niin hyvä tulee. En luottaisi puikkoliimaan, varsinkaan huovan osalta.

   Poista
  4. Jee! Tein ekan kirjani. EriKeeper toimii kyllä hyvin. Näitä pitää tehdä lisää! :)

   Poista
  5. Hienoa! Hyvä sinä!

   Poista
 3. Vautsi vau!! Harmi, että ei ehdi jouluksi enää puuhata - ihania värejä ja Kaikkea<3 (ihailee Essi-s)

  VastaaPoista
 4. Valmiista korteista syntyy kyllä nopeastikin. Mutta kiitos Essi darling!

  VastaaPoista
 5. Mahtava!! Kun itse olen tällainen lorupussinainen, tuollainen visuaalisesti upea ja sormissa mukavalle tuntuva kirja olisi kyllä just hyvä lisä repertuaariin. Ehm... Pitäisi ehkä innostaa esikoinen toimeen, silloin alkaisi näkyä tuloksiakin. Meikäläisen nakkisormet, nääs. (Mitähän siskonpoika tykkäisi?) Hyvä lahjavinkki. Kyselen myöhemmin lisätietoja. t:L

  VastaaPoista
 6. Itse olen ensimmäisen kirjani väsännyt joskus ala-asteella, niin että kyllä se esikoiseltasi varmasti onnistuu. EriKeeperiä vaan reilulla kädellä, niin hyvä tulee!

  VastaaPoista