keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kuvitettu ohje ja arvonta: INKKARIKORVIKSET

Olin varmaan 11- tai 12-vuotias, kun tätini Tupu opetti minut valmistamaan nk. intiaanikorvakoruja.  Hän oli oppinut taidon serkkuni silloiselta tyttöystävältä, ja tilannut helmiä postimyynnistä Yhdysvalloista asti.  Silloin ei nimittäin Suomessa ollut saatavilla tarpeeksi pieniä helmiä.  Oli kuulemma tullimiehillä ollut helmilastissa ihmettelemistä.  Minäkin sain osani helmistä, ja innostuin korujen tekemisestä valtavasti.  Tein niitä lahjaksi, ja taisin jonkun parin myydäkin.  Ainakin kerran koulun käytävällä yksi opettaja pysäytti ja tilasi minulta korvakorut itselleen.  Ajattelin silloin, että voisin vaikka mennä koruja myymään johonkin, mutta en saanut koskaan aikaiseksi.  En taida olla tarpeeksi bisneshenkinen.  Mutta näprääminen on aina hauskaa, ja itselle on syntynyt monta paria erivärisiä asuja täydentämään. Jaan tämän ohjeen nyt teidän muidenkin iloksi!


Tarvikkeet:
- putkihelmiä
- siemenhelmiä, koko n. 11/0 - 15/0 (suunnilleen sama läpimitta kuin putkihelmissä)
- ohutta korusiimaa tai ompelulankaa
- kapea neula (myös silmäosa aivan litteä ja kapea)

Tarvikkeita saa korutarvikeliikkeistä, Suomesta esim. Villihelmi, meren takaa esim.  Firemountain Gems.  Yhdysvalloista metallisia korunosia tilatessa tulee olla tarkkana, sillä siellä nikkeli ei ole kielletty ainesosa koruissa, tosin kuin EU:ssa.

Leikkaa siimasta tai langasta n. metrin pituinen pätkä.  Ensin tehdään korun runko putkihelmistä.  Pujota neula kahden putkihelmen läpi (kohdat 1 ja 2).  Jätä vähän neulaa pidempi lankahäntä päättelyä varten, mutta älä tee päähän solmua.

Laita neula uudestaan molempien helmien läpi (3 ja 4) samaan suuntaan kuin alussa, ja kiristä lanka niin, että helmet asettuvat tiukasti vierekkäin.  Kiristä lanka aina joka vaiheen jälkeen.  Ohjepiirroksissa on löysät langat vain havainnollistuksen vuoksi.

Lisää riviin uusi helmi pujottamalla neula ensin sen läpi (5)...

...sitten edellisen helmen läpi (6), ja vielä toisen kerran uuden helmen läpi (7).  Lisää helmiä riviin toistamalla kohtia 5, 6 ja 7.

Kun runko on valmis (tässä helmiä seitsemän), aletaan rankentaa korun "kattoa".  Pujota lankaan siemenhelmi (8)...

...ja vie neula kahden viimeisen putkihelmen välissä olevan langan alitse (9).

Sitten vie neula takaisin siemenhelmen läpi (10) ja kiristä lanka.  Siemenhelmi on kiinnittynyt nyt runkoon.

Pujota lankaan seuraava siemenhelmi, ja kiinnitä se toiseksi ja kolmanneksi viimeisen putkihelmen saumakohtaan toistamalla kohdat 9 ja 10.  Jatka samalla lailla koko rivi loppuun.  Riviin tulee siemenhelmiä yksi vähemmän kuin runkoon putkihelmiä.

Etene seuraavalle riville, ja kiinnitä siemenhelmet edellisen kerroksen päälle toistamalla kohtia 8, 9 ja 10.  Tee aina uusi kerros, kunnes viimeisessä kerroksessa on enää kaksi helmeä. Joka kerrokseen tulee aina yksi helmi vähemmän kuin edelliseen kerrokseen.  Jos haluat työskennellä koko ajan samaan suuntaan, käännä työ ympäri kerrosten välissä.  Itse oikeakätisenä haluan ommella aina oikealta vasemmalle.  

Katon jälkeen tehdään koukkua varten lenkki kuudesta tai kahdeksasta helmestä.  Jos korvakorun koukussa on kiinteä silmukka (malli 1), kannattaa koukku kiinnittää mukaan jo tässä vaiheessa.  Toki silmukan saa tarvittaessa väännettyä korupihdeillä auki ja sujautettua korun lenkkiin myöhemminkin.  Koukkumallit 2 ja 3 on helppo laittaa koruun kiinni jälkikäteen.  Pujota helmet lankaan (11).

Pujota sitten neula samaa kautta helmijonon läpi uudestaan (12)...

...ja kiristä lanka, jolloin helminauha taipuu lenkiksi.


Pujottele lanka katon reunahelmien ja reunimmaisen putkihelmen läpi alas (13-18).  Sitten tehdään hapsut.

korvakoru-ohje
Perusmallissa pujotetaan lankaan haluttu määrä helmiä (19) ja viedään sitten neula takaisin samaa reittiä (20) alkaen toiseksi viimeisestä tai neljänneksi viimeisestä helmestä.  Ensimmäisessä tapauksessa hapsun päädystä tulee suora, jälkimmäisessä päätyyn muodostuu kuin pieni kukkanen.  Pujota neula viimeisen putkihelmen läpi (21). Toista kohdat 18-21 järjestyksessä kaikkien putkihelmien kohdalla...
...paitsi viimeisessä jätä pois kohta 21, mikäli putkihelmiä on pariton määrä.  Solmi loppulanka ja alussa jätetty häntä tiukalle umpisolmulle.  Jos putkihelmiä on parillinen määrä, solmu tulee rungon yläpuolelle.

Päättele langat pujottamalla ne hapsujen sisään.  Katkaise langat ja tee toinen samanlainen koru. Pujota koukut paikoilleen.

native-american-jewelry
Valmista!

Jos kokeilette ohjettani, kuulisin mielelläni tuloksistanne!

Alla pieni näyttely tekemistäni inkkarikorviksista.  Joukossa on sekä viime vuosina, että lapsena 90-luvulla tekemiäni.  Lenkuravariaatiossa lenkkien sisällä kulkee vain yksinkertainen lanka.

native-american-earrings-tutorial
earrings-sead-beads
intiaani-korut-ohje
siemen-helmi-korva-korut

Jos haluat omaksesi ohjeessa näkyvät korvakorut tai jonkun näyttelyn pareista (paitsi kaksi viimeistä, ne ovat omassa käytössäni), osallistu ARVONTAAN!
Osallistuminen tapahtuu kirjoittamalla sähköpostia osoitteeseen inspiratikka@gmail.com.  Kirjoita aihekenttään "Arvonta" ja viestikenttään toivomasi korupari.
Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 15.6.2014 klo 12:00.
Korvakorupari arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken.
Ilmoitan voittajan tiistaina 17.6.2014 blogissani.
Onnea arvontaan!

4 kommenttia:

 1. Onpas kivoja! :) Ehdottomasti osallistun kyllä arvontaan, pitääkin laittaa s-postia tulemaan..

  VastaaPoista
 2. osallistun arvontaan. punavihreät korut

  pikatsu-63@hotmail.com

  :) ihania koruja

  VastaaPoista
 3. Mukana arvonnassa, kelta-oranssi-puna sävyiset korvikset miellyttivät eniten. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Täytyypä katsoa onko varastoissa tarpeeksi pieniä helmiä (paljon siemenhelmiä löytyy...)

  VastaaPoista